20 Eylül 2018 Perşembe

Yetiştiricilik Bölümü

11270 defa okundu

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü tatlısu ve deniz balıkları, akvaryum balıkları ve kabuklu su ürünleri üretimi ile yetiştiriciliği konularında eğitim faaliyetleri ve araştırmalar yapmaktadır. Balık Hastalıkları Anabilim Dalı'nda kültür yolu ile üretilen balık türlerinin bakteriyel, paraziter, fungal hastalıkların teşhisi ve tedavisi konularında araştırmalar yapılmakta, bu araştırmalarda bakteriyolojik ve serolojik yöntemlerden yararlanılmakta ve elde edilen deneyimler öğrencilere aktarılarak mezuniyet sonrası balık çiftliklerinde çalışmaları halinde pratik bilgileri kazanmaları sağlanmaktadır.

Bölümümüz fakültemiz döner sermayesi kapsamında balık çiftliklerinde gönderilen balıklarda hastalık teşhisi ve tedavisi, yavru balık ve porsiyonluk balık satışları, yem ve suların bakteriyolojik ve kimyasal analizleri, fizibilite raporu hazırlanması konularında katkı sağlamaktadır. Fakültemizde tatlısu balıkları konusunda hizmet veren kapalı bir üretim ünitesi ile yavru yetiştirme ve anaç stoklama amacıyla beton havuzlardan oluşan yetiştiricilik ünitesi bulunmaktadır. Bu ünitede halen gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği üzerine araştırmalar mevcuttur. Öğrencilerimiz sözkonusu tesisten derslerindeki pratik uygulamalar için faydalanabileceği gibi lisans öğrencilerimiz havuzlarda ücretli ve sigortalı olarak çalışmaktadır.

Ayrıca balık yetiştiriciliği ve balık hastalıkları konularında araştırma yaparak uzmanlaşmak isteyen öğrencilerimiz için yüksek lisans programımız da bulunmaktadır. Bölümümüzde halen 5 profesör, 6 doçent, 3 araştırma görevlisi ile 1 Öğretim Görevlisi görev yapmaktadır.

Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Murtaza ÖLMEZ